Turning Torso är en ikonisk skyskrapa och ett landmärke i den svenska staden Malmö

11 september 2023 Jon Larsson

architecture

. Den blev färdigställd år 2005 och är designad av den världsberömda arkitekten Santiago Calatrava. Denna höga och vridna byggnad har fångat uppmärksamheten hos både arkitekter och allmänheten och har blivit ett symbol för City of Malmö.

Turning Torso är en arkitektonisk prestation som kombinerar modern teknik och innovativ design. Den sträcker sig över en höjd av 190 meter och består av nio kuber som roterar gradvis på 90 grader med start från bottenvåningen. Varje kub har sex våningar och tillsammans rymmer de 147 lägenheter. Dessutom finns det kontorsutrymmen, en konferensanläggning och en restaurang på översta våningen.

Denna unika arkitektur ger Turning Torso en distinkt siluett som är svår att missa. Byggnaden ser ut som en gigantisk spiral och skapar en imponerande illusion av rörelse, även när den står helt stilla. Dess karakteristiska vitmålade betongfasad tillsammans med de fönsterlösa långsidorna ger byggnaden ett minimalistiskt och futuristiskt utseende.

Den enorma skalan och den banbrytande designen av Turning Torso har gjort den till en av världens mest framstående exempel på vridna byggnader. Den har vunnit flera arkitekturpriser och har blivit ett populärt mål för turister och arkitekturälskare från hela världen.

När det gäller kvantitativa mätningar har Turning Torso en total byggyta på 27 000 kvadratmeter och har använt över 100 000 kubikmeter betong och 4 500 ton armeringsjärn under konstruktionen. Dessutom finns det totalt 54 våningar och hissar går hela vägen upp till takvåningen.

En diskussion om hur olika vridna byggnader skiljer sig från varandra är av intresse. Ett exempel på en annan vriden byggnad är Infinity Tower i Dubai, som också är designad av Santiago Calatrava. Även om båda byggnaderna har en vriden form, skiljer de sig åt i stil och uttryck. Infinity Tower har en mer organisk form och påminner om en spiral som slingrar sig uppåt, medan Turning Torso har en mer geometrisk och linjär karaktär.

Historiskt sett har vridna byggnader fått både beröm och kritik. Fördelarna med denna typ av arkitektur innefattar det visuella intresset och den unika siluetten som skapas. Vridna byggnader kan också maximera användningen av utrymmet och ge bättre utsikt från olika våningar. Nackdelarna kan vara komplexiteten i konstruktionen, kostnaderna för byggandet och eventuella tekniska utmaningar som kan uppstå.

Sammanfattningsvis är Turning Torso en imponerande och spektakulär vriden byggnad som trotsar konventionell design. Dess unika utseende och banbrytande konstruktion har gjort den till en av världens mest kända arkitektoniska landmärken. Genom sin imponerande skala och distinkta utseende fortsätter Turning Torso att fascinera och inspirera både arkitekter och allmänheten runt om i världen.Videon nedan ger en närmare titt på Turning Torso och dess ikoniska design:

[Infoga video om Turning Torso här]

Vi hoppas att denna artikel har gett dig en inblick i Turning Torsos arkitektur och dess betydelse som ett arkitektoniskt mästerverk. För privatpersoner är denna byggnad en spektakulär attraktion som är väl värd ett besök när man är i Malmö.

FAQ

Hur hög är Turning Torso och hur många våningar har den?

Turning Torso sträcker sig över en höjd av 190 meter och har totalt 54 våningar.

Vem är arkitekten bakom Turning Torso?

Arkitekten bakom Turning Torso är Santiago Calatrava.

Vem vann arkitekturpriser för Turning Torso?

Turning Torso har vunnit flera arkitekturpriser för sin innovativa och unika design.

Fler nyheter